SOS MAS, Z.S. FINANČNĚ VZDĚLÁVÁ SENIORY NOVĚ I NA DÁLKU

Moravskoslezský kraj již několik let podporuje v rámci svého dotačního programu Prevence kriminality také finanční vzdělávání seniorů a zdravotně handicapovaných spoluobčanů v Moravskoslezském kraji.  Letošní rok je však velmi specifický tím, že po velkou část roku nebylo možné realizovat vzdělávací akce pro seniory a zdravotně handicapované spotřebitele prezenční formou. Řadu naplánovaných seminářů jsme museli z objektivních důvodů zrušit. Když se objevila druhá vlna koronaviru a s ní i další omezení setkávání, řešili jsme jak dál. Nakonec jsme se rozhodli nevzdat a obsah semináře předat zájemcům na dálku tak, aby se mohli vzdělávat v bezpečí svých domovů. Průběh semináře jsme natočili na audiozáznam formou rozhovoru lektorů s redaktorkou, k jednotlivým tématům. Redaktorka zároveň klade i otázky, které ve většině případů kladou senioři – účastníci besed a lektorka na tyto otázky odpovídá.

Domníváme se, že forma rozhovoru je pro posluchače zajímavější než pouze klasické přednášení tématu. Audiozáznam rozhovorů jsme doplnili prezentací se základními myšlenkami, obrázky, a odkazy nejen na internetové stránky Sdružení obrany spotřebitelů Moravy a Slezska, z. s., kde posluchači najdou další informace a rady. Pro ty seniory, kteří nemají přístup na internet a nemohou si tak spustit video na YouTube, kam jsme jej umístili, jsme průběh celé besedy přenesli na flash disky a zároveň umístili odkaz na YouTube, kde bude pro zájemce ke spuštění až do 31. ledna 2021.

Do organizací, kde se semináře měly konat jsme doručili min. 2 kusy flashdisků/na skupinu s nahrávkou rozhovorů, společně s tištěnými letáky k daným tématům a seniory oblíbenými Spotřebitelskými křížovkami, které jsme v rámci tohoto projektu vytvořili a nechali vytisknout. Cílová skupina si pak bude moci vybrat, zda si zapůjčí flashdisk a přehrají si soubor v TV nebo na počítači, nebo si seminář přehrají přímo přes internet. Ochrana zdraví těch nejzranitelnějších skupin, jako jsou senioři a zdravotně handicapovaní spoluobčané, pro něž byly akce především určeny, je pro nás v tuto chvíli prioritou.

Video ke zhlédnutí zde: https://www.youtube.com/watch?v=__zJ7crd650&feature=youtu.be

Děkujeme tímto Moravskoslezskému kraji za vstřícnost.