Konec stoprocentních hypoték, větší dohled nad poskytovateli nebankovních půjček, možnost skokového posílení koruny, ukončení měnových intervencí a inflace na vytyčené dvouprocentní hranici… Rok 2017 nabízí z pohledu České národní banky a jejího guvernéra Jiřího Rusnoka i řadu dalších zajímavých témat.

Vybíráme z rozhovoru, který pro HlídacíPes.org a pořad Řečí peněz Českého rozhlasu Plus poskytl guvernér České národní banky Jiří Rusnok. 

Pokud jde o úvěry a půjčky, nový zákon o spotřebitelském úvěru na vás převádí dohled nad poskytováním půjček. Všechny stávající firmy, které se tím zabývají, budou muset také nově získat povolení od ČNB. Budete tvrdší než Česká obchodní inspekce, která to měla dělat doposud?

Především to znamená, že se bude vůbec nějaký dohled v této věci vyvíjet. Doposud na to stát prostřednictvím ČOI neměl dost síly ani kapacity. Na druhou stranu – neslibujme si od toho nemožné. Někdy mám pocit, že jsou za tím implicitně očekávání, že teď z Česka zmizí lichva. Ale lichva je trestný čin, pohybuje se někde v černé ekonomice a ta nezmizí. Od toho jsou tu příslušné orgány, aby tyto věci stíhaly. My se budeme snažit trh kultivovat, počínaje licencováním a posléze i dohledem. Budeme na to angažovat několik desítek nových lidí, bude nás to stát spoustu peněz, ale doufám, že to nějaký celospolečenský efekt přinese.

Nějaké pročištění trhu?

To se jistě odehraje už jen tím, že jsou nově nastavené například kapitálové požadavky. Základní kapitál pro poskytovatele je 20 milionů, což nejsou malé peníze. Rozhodně očekávám, že počet firem, které získají naši licenci, bude v řádu desítek, rozhodně to nebudou tisíce. Zprostředkovatelů bude mnohem více, ale to je přirozené.

Rozvoj bankovního systému a technologický pokrok vede k tomu, že většina peněz a finančních transakcí je dnes bezhotovostních. Hotovostní peníze jsou na relativním ústupu. Myslíte, že časem budou už jen bezhotovostní peníze?

Trend tímto směrem jde. Nicméně myslím, že já se toho nedožiji, abychom měli jen bezhotovostní peníze. Přeci jen ta hotovost má kromě technické stránky i další aspekty. Má hodnotu jisté svobody a nezávislosti toho, kdo hotovost drží. Když máte jen technický prostředek, kartu a účet, tak jste závislý na poskytovateli služby. Hotovost je uchovatel hodnoty, byť třeba krátkodobé. Myslím, že to bude jako s papírovými novinami. Budou sice na ústupu, ale pořád tady budou.

Zdroj:

Robert Břešťan (Hlídací pes 1. 1. 2017), www.cnb.cz

Celý rozhovor s guvernérem ČNB naleznete zde