ČLOVĚK V TÍSNI POROVNAL MALÉ PŮJČKY: ÚROKY AŽ V ŘÁDU STOVEK PROCENT ROČNĚ, DESETITISÍCOVÉ NÁKLADY PŘI PŮLROČNÍM NESPLÁCENÍ

Člověk v tísni opět přichází s novým Indexem odpovědného úvěrování, který po roce srovnává podmínky, za jakých poskytovatelé malých půjček nabízejí své úvěry. Aktuální žebříček potvrzuje, že jsou mezi nimi značné rozdíly. A to nejen v ceně (měsíční desetitisícovou půjčku lze pořídit od cca 100 Kč až po necelých 4 500 Kč), ale i ve výši nákladů, které bude stát případné nesplácení (sankce za půlroční nesplácení zmíněné půjčky se pohybují od necelých 3 tisíc, ale mohou přesáhnout i 30 tisíc Kč). Problematické je i prodlužování promlčecích lhůt (někdy až na pětinásobek běžné doby). Polovina společností také neinformuje o možnosti odkladu splátek.

„Index odpovědného úvěrování jsme původně sestavovali pouze pro spotřebitelské úvěry. Před třemi lety jsme se však rozhodli přijít i s variantou pro malé půjčky. Cítili jsme tehdy potřebu veřejnost upozornit na to, že se i mezi poskytovateli rychlých a snadno dosažitelných úvěrů najdou věřitelé, které nelze označit za bezpečné. A letos, díky dopadům koronavirové krize, je toto varování důležitější než kdykoliv předtím,“ říká David Borges, autor Indexu odpovědného úvěrování. Poptávka po těchto úvěrech podle něj totiž v následujících měsících poroste, a to zvlášť ve chvílích, kdy budou končit jednotlivá ochranná vládní opatření. To budou okamžiky, kdy na lidi opět dopadnou jejich závazky a je otázka, kolik z nich bude muset k jejich vyřešení sáhnout právě po některé formě malého úvěru. „Když už se lidi nemohou půjčce vyhnout, je třeba si pořádně rozmyslet, u koho si ji vezmou,“ doplňuje Borgesův kolega Daniel Hůle.

CELKOVÉ VÝSLEDKY

Index odpovědného úvěrování srovnává 41 poskytovatelů půjček s povolením ČNB. Pokrývá tak naprostou většinu trhu. Nejsou v něm zahrnuty půjčky, u kterých věřitelé požadují ručení nemovitostmi, a podnikatelské půjčky. „O těch prvních si myslíme, že by si je lidé neměli brát vůbec. Podnikatelské půjčky může podle zákona poskytovat v podstatě kdokoliv, takže věřitelů je nezjistitelné množství,“ říká Daniel Hůle. Hodnoceno bylo celkem 16 kritérií rozdělených do tří oblastí:

  • náklady, tedy to, kolik lidé za půjčku zaplatí a co je bude stát případné zpoždění se splácením,
  • transparentnost a komunikace, tj. rozsah a přehlednost poskytovaných informací,
  • klientská vstřícnost posuzující praxi věřitelů před a po poskytnutí půjčky.

Výsledkem je žebříček společností, který nabízí jednoduchý nástroj, který může lidem pomoci při výběru bezpečné půjčky. „Pro zjednodušení znázorňujeme hodnocení pomocí hvězd. Do těch, které nemají v našem žebříčku ani jednu hvězdu, bychom nedoporučovali jít pro půjčku v žádném případě, do těch s jednou hvězdou pak snad jen v té nejvyšší nouzi. Pokud si u těchto společností vezmete úvěr, počítejte s tím, že pokud se dostanete do problémů se splácením, hrozí pád do vážných finančních problémů,“ vysvětluje David Borges.

Více … zde

Zdroj: clovekvtisni.cz