Rozhodli jste se k sestavení rodinného rozpočtu? Využijte tabulky, které jsme pro Vás připravili.

Jak jsme již psali, sestavení jednoduchého rozpočtu není vůbec složité. Zpravidla si vystačíte i s obyčejnou tužkou a blokem. Pokud máte rádi papírovou podobu, ale nejste si jisti jaké položky do rozpočtu zahrnout, můžete si stáhnout a vytisknout tabulku, kterou jsme pro Vás připravili. 

 

Ve formátu pdf stahujte zde. Rodinný rozpočet tabulka

Tabulku jste si vytiskli? Pak se můžete dát do práce.

Základem každého rozpočtu, včetně toho rodinného, je přehled měsíčních příjmů a výdajů. Než začnete tabulku vyplňovat je nutné zjistit výši jednotlivých položek. U některých je to poměrně jednoduché, např. zpravidla dobře víme jak vysoký je náš měsíční nájem, nebo jaký je náš měsíční důchod. U jiných položek je zjištění jejich skutečné výše složitější a nejdříve si po dobu minimálně jednoho měsíce musíme zapisovat všechny příjmy i výdaje z dané kategorie. Pokud se jedná o příjem nebo výdaj, který se týká celého kalendářního roku pak bychom do měsíčního rozpočtu měli zahrnout pouze 1/12 z této částky (např. pokud platím poplatek za psa za celý rok, do měsíčního rozpočtu bychom měli dát pouze 1/12 z tohoto poplatku).

Rozpočet sestavujte opravdu poctivě a co nejpodrobněji zaznamenejte opravdu všechny měsíční výdaje a příjmy, i ty nejmenší položky. Schovávejte si všechny účtenky nebo využijte data z internetového bankovnictví. Každá domácnost má svá specifika, proto jsou v tabulce ponechány také volné řádky pro další položky.

Pro ty, kteří preferují verzi počítačovou, jsme připravili také verzi, která využívá tabulku typu Excel. Vyplnit tabulku je sice potřeba vyplnit stejně jako tu papírovou, elektronická verze má ale řadu výhod. Díky zadaným vzorcům nám např. odpadá část práce s kalkulačkou při sčítání položek, údaje v tabulce můžeme v případě chyby jednoduše opravovat a i samotnou tabulku si můžete podle potřeby upravit k obrazu svému.

Soubor s tabulkou v Excelu si stáhněte zde:

Máte rozpočet hotový? Skvěle!!! Sledujte naše stránky, kde naleznete mnoho tipů. Budeme se soustředit zejména na možná snížení výdajové stránky.